Arrestaties bij pro-Palestijnse demonstratie in. Den Haag

Bij een pro-Palestijnse betoging in Den Haag zijn zaterdagmiddag zes mensen aangehouden. Een 26-jarige man uit Woudenberg werd gearresteerd nadat hij een agent in het gezicht sloeg en taserde. Vijf anderen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, nadat ze stenen gooiden naar de politie.

De 26-jarige man begon een discussie met de demonstranten op het Malieveld. Toen de politie hem daarop aansprak, sloeg hij een agent in het gezicht en taserde hij de agent op zijn veiligheidsvest. De agent raakte gewond door de klap, meldt de politie op Twitter. Bij de arrestatie van de man werd pepperspray gebruikt.

In Den Haag kwamen zaterdag honderden mensen samen bij verschillende pro-Palestijnse betogingen. Op het Malieveld verzamelde zich de grootste groep, van ongeveer vijfhonderd mensen. Ze hadden vlaggen bij zich en er werd geluisterd naar toespraken. Onder de sprekers was onder meer Tunahan Kuzu van DENK.

Stenen

De demonstratie verliep rustig, maar aan het eind van de bijeenkomst op het Malieveld moest de politie toch ingrijpen. Toen een groep van ongeveer tweehonderd mensen van de Koekamp richting het Centraal Station liep, kwam de ME in actie met busjes en paarden. De politie vroeg de aanwezigen naar huis te gaan en probeerde te voorkomen dat de actievoerders richting de binnenstad gingen. Een aantal demonstranten werd daarbij tegengehouden. Een paar mensen gooiden toen stenen naar de politie. Vijf mensen werden daarna aangehouden.

Op het Plein kwamen zaterdagmiddag zo’n tweehonderd mensen bijeen. Ze hadden vlaggen en spandoeken bij zich met teksten als: ‘Free Palestine, end the occupation’ en ‘Palestine is love’. Ook op de Hofplaats kwam zaterdagmiddag een groep mensen bij elkaar om te demonstreren.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Er is voor de vijfde nacht op rij over en weer geschoten.

Bron: Dagblad 070

error: