De Boer: heel teleurstellend, een ongelooflijke kater

Bondscoach Frank de Boer wilde na de dramatische uitschakeling op het EK door Tsjechië (0-2) niet over zijn eigen toekomst bij Oranje praten. “Daar ga ik nu geen antwoord op geven. Daar ga ik rustig over nadenken. Op dit moment zit ik met een ongelooflijke kater en hetzelfde geldt voor de spelers en voor onze fans. Deze afloop is heel teleurstellend, iedereen had bij dit toernooi voor ons een heel andere route in zijn hoofd.”

“Zoals altijd na een groot toernooi gaan we evalueren”, doelde De Boer op een gesprek met de KNVB. “Ik zit nu vol in mijn emotie. Het is beter om nu een bittere pil te slikken. Het lijkt me beter om nu niet alles te delen wat ik voel. Dit doet nu vooral heel veel pijn nu.”

Het is niet dat De Boer geen perspectief ziet om met het Nederlands elftal het WK van Qatar te bereiken en daar hoge ogen te gooien. “Nee, helemaal niet. Want dat zie ik wel”, antwoordde hij. “Het systeem met drie centrale verdedigers dat we hebben gekozen, dat verdient zeker navolging. Volgens mij was Denzel Dumfries als aanvallende rechtsback een van onze beste spelers van het toernooi.”

Oranje schoot of kopte geen enkele keer op het doel van de tegenstander in de achtste finale. Maar volgens De Boer ging er niet eens zoveel mis in het duel met Tsjechië. “Na een beetje moeilijke beginfase pakten wij het goed op. Ik had steeds het gevoel dat wij de betere ploeg waren. We hadden controle over de wedstrijd, wij domineerden de partij. Alleen tegen zo’n stugge tegenstander weet je dan wel dat je top moet zijn en dat waren wij niet.”

De Boer haalde in de 57e minuut, kort na de rode kaart voor verdediger Matthijs de Ligt, misschien wel zijn gevaarlijkste aanvaller Donyell Malen naar de kant. Dat leidde tot veel onbegrip in het stadion en ook bij de tv-kijkers in Nederland. De vroege wissel van Malen bleek vooral al bedacht, zo verklapte De Boer. “Hij is een heel explosieve speler. In dit soort wedstrijden is hij op dit moment na 60 of 70 minuten op. Dan zit hij aan zijn taks. We hadden hem zonder die rode kaart van De Ligt iets later gewisseld.”

Oranje oogde tegen Tsjechië niet zo fit als tijdens de gewonnen groepsduels met Oekraïne (3-2), Oostenrijk (2-0) en Noord-Macedonië (3-0). Het was ook warm in Boedapest. Was het niet beter geweest om al eerder dan zaterdag naar Hongarije te reizen om aan de omstandigheden te wennen? “Dat denk ik niet”, antwoordde De Boer. “Ik weet niet of het verstandig was geweest om langer in de hitte te verblijven. Tsjechië is zelfs later dan ons hier naar toegekomen. Dus ik denk niet dat dit heeft uitgemaakt.”

Bron: Dagblad 070

error: