De Jonge wil straks toch eigen bijdrage bij toegangstest

Als het aan coronaminister Hugo de Jonge ligt, betalen Nederlanders straks tóch een eigen bijdrage voor een test die nodig is voor toegang tot evenementen. De Kamer sprak zich dinsdag nog unaniem uit tegen die eigen bijdrage. Maar als deze toegangstesten op enig moment alleen nog nodig zijn voor grote festivals en volle stadions, vindt De Jonge het niet “reëel” om zo’n test door de belastingbetaler te laten betalen.

“Ik denk dat ik dan opnieuw aan de Kamer ga vragen of we toch een eigen bijdrage kunnen vragen”, zei De Jonge in de persconferentie. Ook testen die nodig zijn om een vakantieland binnen te reizen, komen voor rekening van de vakantieganger zelf. De bewindsman benadrukt dat zij zelf ook andere zaken moeten betalen, zoals tol.

Het werken met toegangstesten liep deze week vertraging op. De Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen, en doet dat pas op 25 mei, zo bleek dinsdag. Daarna kan er pas begonnen worden activiteiten en evenementen te organiseren met behulp van toegangstesten.

Hoe lang toegangstesten nog nodig zijn, kon De Jonge niet precies zeggen. Dat hangt naast de snelheid waarmee Nederlanders worden geprikt, ook af van eventuele mutaties van het coronavirus. Voor grote evenementen, zoals een voetbalwedstrijd in een bomvol stadion, bezoekers nog wel “een tijdje” moeten bewijzen dat ze ofwel negatief getest zijn, ofwel tegen het coronavirus gevaccineerd zijn.

Het is niet duidelijk wanneer het kabinet van plan is ook de ‘basisregels’ los te laten, zoals de 1,5 meter afstand. De Jonge hoopt en verwacht daar na de zomer van af te zijn, maar “ik durf het niet te zeggen”. Mogelijk blijft ook bijvoorbeeld de quarantaineplicht “voor zeer hoge risicogebieden”. Dit soort overige maatregelen blijven misschien in een “gereedschapskist” waarvan het kabinet gebruik kan maken.

Bron: Dagblad 070

error: