De Mos: Open Hiring ideaal voor 38.000 Haagse werkzoekenden 

Geen CV, geen opleiding en toch een baan dankzij open hiring, een Amerikaans model om mensen aan het werk te helpen. Als een bedrijf een vacature heeft, kan iemand zich inschrijven op een vacature wachtlijst. De baan gaat naar degene die zich als eerste inschrijft. Zonder vragen of achtergrond check kunnen ze dan aan de slag. Door een aangenomen Hart voor Den Haag motie moet het stadsbestuur mét dat model aan het werk. 

“Een voordeel van deze manier van werven is dat werkgevers mensen kunnen bereiken bij wie dat via normale sollicitatieprocedures niet lukt”, aldus de Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die wijst op groepen die al afhaken omdat de vacaturetekst vol staat met een lijstje eisen waar ze niet aan kunnen voldoen. “Of mensen die een poos uit het betaald werk zijn geweest, of niet de vereiste schooldiploma’s hebben maar wel degelijk dingen kunnen. Dit concept is ideaal voor de ruim 38.000 mensen die volgens Den Haag in cijfers een baan zoeken. Zeker voor het zogeheten ‘granieten bestand’ van Den Haag, die groep langdurig werklozen die bestaat uit zo’n 25.000 mensen. 

Arbeidseconoom Ronald Dekker wijst in het programma Nieuwsuur (1) ook nog op de krappe arbeidsmarkt van dit moment en stelt: “Via open hiring zou je, is mijn inschatting, tienduizenden mensen aan het werk kunnen helpen.” Staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft lat weten open hiring een “mooie oplossing” te vinden voor bedrijven die op zoek zijn naar personeel.

In december 2020 stelde De Mos al raadsvragen over het toepassen van open hiring in Den Haag.  “Het college stelde toen dat open hiring een interessant middel kan zijn om werklozen aan het werk te krijgen en dat zij de verschillende experimenten in het land met belangstelling volgt. Maar dit college mag wel wat meer daadkracht tonen om werklozen aan het werk te helpen en om daarbij slagen te maken, moet het deze succesformule als de wiedeweerga gaan toepassen. Zeker op de groep langdurig werklozen, waarvan de bijstand die zij krijgen één van de grootste kostenposten is op de Haagse begroting”, aldus De Mos, die blij is dat zijn motie afgelopen donderdag werd aangenomen.  

Bron: Dagblad 070

error: