De vuurtoren krijgt de vlag weer terug in de top

Velen keken in het voorjaar van 2020 raar op toen er geen vlag meer werd gehesen op de Scheveningse vuurtoren. Voorheen wapperde de Nederlandse vlag altijd fier boven Scheveningen op de zogenoemde ‘vlagdagen’, maar sinds Koningsdag 2020 ontbrak de vlag.

Uit navraag bleek dat de vuurtoren na de grootschalige renovatie het zonder vlaggenmast moest stellen. Een vrijwilliger van Muzee Scheveningen, die regelmatig rondleidingen in de vuurtoren gaf, liet toen weten dat bij de werkzaamheden door Rijkswaterstaat de vlagconstructie was weggehaald. “Omdat de vuurtoren geen officieel rijksgebouw is wilden ze geen nieuwe vlaggenmast plaatsen. Als we een vlaggenmast willen moeten we die zelf bekostigen en dat loopt al snel in de duizenden euro’s.”

Nadat dit nieuws bekend werd kwamen er vanuit diverse Scheveningse hoeken acties op gang om de vlag weer terug op de vuurtoren te krijgen. Maar een makkelijke opgave zou het niet gaan worden. “Ik had eerlijk gezegd ook geen idee dat het bijna een jaar in beslag zou nemen om de vlag weer terug te krijgen”, verzucht Roos Padmos, één van de aanjagers van het initiatief. “Het was een heel bureaucratisch gebeuren, maar het is gelukt! En daar zijn we allemaal ontzettend blij mee.”

Lees het complete artikel in De Scheveninger van deze week.

Bron: De Scheveninger

error: