Eerste vlag gehesen op de vuurtoren

Nadat vorige week de nieuwe vlaggenmast werd geplaatst op de vuurtoren, was vrijdagmiddag het grote moment daar: de eerste vlag werd weer gehesen.

Na een maandenlange renovatie in 2019 werd er bij de eerste gelegenheid tot vlaggen, Koningsdag 2020, geen vlag gehesen op de Vuurtoren. Ook een paar dagen later met de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag wederom geen vlag. Bij navraag liet vrijwilliger Nico Pronk weten dat bij de werkzaamheden door Rijkswaterstaat de vlagconstructie was weggehaald.

Na wat verontwaardiging over het verdwijnen van de vlaggenmast heeft een groepje Scheveningers zich hard gemaakt om de vlaggenmast weer terug te krijgen op de vuurtoren. Het financiële vraagstuk werd opgelost door Stichting Schevenings Steunfonds. De stichting bestond vorig jaar 160 jaar en omdat te vieren werd besloten de nieuwe vlaggenmast te bekostigen als cadeau voor alle Scheveningers.

Eind december 2020 was ook de vergunning voor de plaatsing van de vlaggenmast vanuit de Gemeente Den Haag verleend en in maart 2021 kwam ook het groene licht van Rijkswaterstaat, de eigenaar van de vuurtoren.

Afgelopen week werd er al flink geoefend door het vlaggenhijsteam en ze zijn nu officieel klaar voor het ‘echte werk’. Met een feestelijk (coronaproof) moment bij de vuurtoren mocht Nico vrijdagmiddag de vlag voor het eerst weer hijsen. Net op tijd voor een rits officiële vlagmomenten.

Bron: De Scheveninger

error: