Gemeente zet afvalhosts in op drukke stranddagen

De gemeente Den Haag zet afvalhosts in op drukke stranddagen op Scheveningen. Ook staan er dit jaar meer afvalbakken. De hosts geven bezoekers voorlichting over de afvalregels op het strand. Pat Smith, nachtburgemeester en ambassadeur van de publiekscampagne ‘Schoon, doen we toch gewoon?’ trapte afgelopen week samen met de hosts de actie af op de Scheveningse boulevard.

Wethouder Buitenruimte Hilbert Bredemeijer erkent dat de nood hoog is: “Scheveningen trekt jaarlijks 14,5 miljoen bezoekers. Dat zorgt elk jaar voor veel overlast van zwerfafval. Flesjes, blikjes, bekertjes en peuken belanden vaak in het zand of in de zee. Dat is niet alleen asociaal en hartstikke vies, maar het is ook slecht voor dieren en de natuur. Tegen bezoekers wil ik dan ook zeggen: geniet vooral van ons mooie strand maar laat het netjes achter! Niemand wil tussen het afval liggen. Gedraag je een beetje.”

De afvalhosts worden op drukke dagen op het strand en de boulevard ingezet. Gewapend met een prikker, handschoenen en een vuilniszak rapen zij (zwerf)afval op en spreken ze actief bezoekers aan. Ook worden op en rond de boulevard mobiele schermen ingezet om de afvalregels extra onder de aandacht te brengen.

De gemeente zet elk jaar tijdens het hoogseizoen extra maatregelen in om het strand schoon te houden. Dit jaar zijn er op de drukste plekken op het strand 29 extra grote afvalbakken geplaatst met een inhoud van 1.750 liter. Op het strand staan daarnaast nog eens 371 afvalbakken van 300, 1.500, 1.750 of zelfs 3.000 liter. De totale capaciteit van alle bakken bij elkaar bedraagt ruim 200.000 liter. Ook zijn er 22 speciale afvalsorteerstraatjes bij de strandopgangen voor glas, papier, plastic verpakkingen/blik/drinkpakken en restafval.

Bron: De Scheveninger

error: