Gemeenten krijgen 30 miljoen extra voor inburgeringswet

Gemeenten krijgen 30 miljoen euro extra van het kabinet om de nieuwe inburgeringswet voor nieuwkomers in te voeren. De nieuwe wet wordt op 1 januari definitief ingevoerd, laat demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) woensdag weten.

Gemeenten krijgen met de nieuwe wet de regie over de inburgering van asielzoekers. De gemeenten worden met de nieuwe wet onder meer verantwoordelijk voor de betaling van taallessen voor inburgeraars. Het nieuwe stelsel moet fraude met taallessen bemoeilijken. Ook moet het zorgen dat de inburgering sneller gaat.

Het extra geld is bestemd voor twee doelen. Door het uitstel van de nieuwe wet moet een extra groep nog inburgeren volgens de bestaande wetgeving. Voor de begeleiding van deze groep hebben de gemeenten te weinig geld. Ze krijgen verspreid over de periode 2021 tot en met 2026 nog eens 21 miljoen euro van het kabinet. Eerder was hier al 25,5 miljoen voor vrijgemaakt.

De resterende 9 miljoen euro is bedoeld voor de extra invoeringskosten waarmee gemeenten zitten door de vertraging van de nieuwe inburgeringswet. Oorspronkelijk was het plan om die wet al op 1 juli van kracht te laten worden.

Bron: Dagblad 070

error: