Grafbeeldjes gestolen – maar van wie zijn ze?

Beeldjes en decoraties van graven sierden vorig jaar een paar maanden het balkon en de woonkamer van een 69-jarige man uit Den Haag. Hij had ze weggenomen van begraafplaatsen en thuis neergezet. Van sommige beeldjes is nog niet duidelijk waar ze vandaan kwamen. De man werd vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.

In de zomer van 2020 ging de man door een zware periode, na het verlies van twee personen die dicht bij hem stonden. ‘Die tijd is een zwart gat,’ verklaarde hij bij de politie. Hij weet nog dat hij in zijn verdriet spullen heeft weggenomen op begraafplaatsen, maar niet meer precies wanneer en wat van welke begraafplaats kwam.

Toen aangifte werd gedaan van een kaarsenhouder die was weggenomen, herkenden agenten die. Ze waren enkele maanden eerder bij de verdachte thuis geweest en hadden de kaarsenhouder toen op het balkon zien staan. Nu ze er terug kwamen bleken nog meer spullen op het balkon, in huis en in de berging gestolen. Verdachte kwam een dag later zelf nóg een doos met beeldjes brengen.

Egoïstische daad
De officier van justitie noemde het op zitting een egoïstische daad. ‘Verdachte heeft over een langere periode de laatste rustplaats van anderen geschonden. Hij heeft zijn eigen verdriet boven dat van anderen geplaatst en dat reken ik hem zeer aan.’

Het Openbaar Ministerie vindt vijftien diefstallen bewezen. Strafverzwarend weegt daarbij mee dat verdachte voor een langere periode veel verdriet heeft veroorzaakt en bij sommige diefstallen ook graven heeft vernield. In zijn voordeel weegt dat hij in zijn lange leven nooit eerder met de politie in aanraking is geweest en dat hij zijn daad pleegde uit verdriet en niet uit financieel gewin.

Nog steeds beeldjes bij politie
Het OM eiste een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. ‘Het is vooral nodig dat meneer wordt geholpen en dit nooit meer doet,’ zei de officier van justitie. De rechtbank ging daarin mee en legde de geëiste straf ook op.

De beeldjes waarover het vandaag ging, zijn weer terug bij de eigenaren. Maar op het politiebureau in Loosduinen liggen nog steeds gestolen beeldjes waarvan niemand ooit aangifte heeft gedaan. Wie de beeldjes herkent van het graf van een dierbare kan zich alsnog bij de politie melden via 0900 – 88 44.

Gestolen beeldjes
Van deze gestolen beeldjes is nog geen aangifte gedaan.

Bron: Dagblad 070

error: