Hamer zet tegenpolen in formatie weer tegenover elkaar

Informateur Mariëtte Hamer zet de hoofdrolspelers in de stroef lopende formatie dinsdagochtend weer tegenover elkaar. VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Wopke Hoekstra gaan in gesprek met Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks). Rutte en Hoekstra zien weinig in samenwerking met die linkse combinatie. D66-leider Sigrid Kaag gaat om tafel met Gert-Jan Segers, de fractievoorzitter van de ChristenUnie. Kaag wil niet doorregeren met de kleine christelijke partij.

Vermoedelijk probeert Hamer zo de verschillen tussen de tegenpolen te overbruggen om de formatie weer op gang te brengen. Bijna een half jaar na de verkiezingen moet voortgang worden geboekt met de formatie. Maar de formatie van een nieuw kabinet lijkt nog ver weg, omdat verkiezingswinnaars Rutte en Kaag allebei een andere richting op willen. Rutte wil het liefst door met de huidige coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Kaag droomt juist van een ‘vijfpartijencoalitie’, met naast VVD, D66 en CDA ook PvdA en GroenLinks.

Aan het begin van de middag spreekt Hamer met Rutte, Kaag, Hoekstra en diens secondanten. Die drie partijen zien samenwerking met elkaar wel zitten.

Begin juni zette Hamer de partijleiders die elkaar niet zien zitten al eens tegenover elkaar. Maanden later zijn de partijen nauwelijks nader tot elkaar gekomen.

Bron: Dagblad 070

error: