Henriëtte benoemd als nieuwe burgemeester van Madurodam

Miniatuurstad Madurodam heeft een nieuwe burgemeester. Na tien inspirerende pitches is de keuze gevallen op Henriëtte als opvolger van burgemeester Ties die de functie het afgelopen jaar vervulde.

Henriëtte treedt hiermee in de voetsporen van niemand minder dan Prinses Beatrix, die burgemeester was tot haar kroningsjaar 1980. Sindsdien benoemd Madurodam ieder jaar een nieuwe burgemeester, de enige gekozen burgemeester van Nederland.

Als onderdeel van de verkiezingen presenteren de kandidaten zich en vertellen wat zij willen doen voor de samenleving dit collegejaar. Henriëtte gaat zich met haar challenge ‘Be zero, go for zero’ inzetten tegen voedselverspilling.

In totaal nemen jaarlijks tien nieuwe middelbare scholieren (leeftijd 15 – 17 jaar) uit Den Haag en omgeving zitting in het college van burgemeester en wethouders van Madurodam. Naast hun persoonlijke challenges adviseren zij het bestuur van het Madurodam Kinderfonds over het goede doelenbeleid van het themapark.

Jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengsten aan goede doelen die kinderen inspireren om verbinding met anderen te maken ongeacht leeftijd, achtergrond of religie, in totaal inmiddels al ruim 35 miljoen euro sinds de oprichting.

Madurodam werd in 1952 geopend als blijvend eerbetoon aan verzetsheld George Maduro. Die onderscheidde zich tijdens de meidagen van 1940 door zijn optreden in de Slag om de Residentie. Na de capitulatie weigerde hij een Jodenster te dragen en sloot hij zich aan bij het verzet. Hij dook onder, werd opgepakt, gevangen gezet in het Oranjehotel en na twee mislukte ontsnappingspogingen uiteindelijk gedeporteerd naar concentratiekamp Dachau waar hij overleed.

Bron: Dagblad 070

error: