Hoekstra als eerste bij de informateurs en hij wil snelheid

Wopke Hoekstra (CDA) is de eerste fractieleider die op gesprek is geweest bij informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees. Daarmee zijn bijna zeven maanden na de verkiezingen de formatieonderhandelingen voor de vorming van een nieuw kabinet begonnen.

Zowel de vier deelnemende partijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) als de informateurs willen haast maken met de formatie. Remkes zei een dag eerder in de Tweede Kamer “zo spoedig mogelijk” een kabinet op het bordes te willen hebben.

Hoekstra benadrukte na afloop ook snelheid te willen maken. Maar hij wilde zich “niet vastleggen op het aantal weken” dat nodig zal zijn om een kabinet te vormen. Het is volgens hem verder “essentieel dat er afspraken komen die voor iedereen te dragen zijn”, dat wil zeggen voor de vier partijen. Er wordt ingezet op een akkoord op hoofdlijnen met meer ruimte voor de Tweede Kamer.

Later vanmiddag houden Remkes en Koolmees nog gesprekken met Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Sigrid Kaag (D66) en Sophie Hermans (VVD). Aan het begin van de avond is er dan nog gezamenlijk overleg met de vier fractievoorzitters.

Bron: Dagblad 070

error: