IJshallen en zwembaden overleggen met ministerie over noodfonds

Kunstijsbanen en zwembaden voeren begin oktober overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over maatregelen tegen de hoge energiekosten, meldt de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN). De VKN waarschuwt dat hoewel sommige gemeenten al hulp hebben geboden aan bepaalde ijsbanen voor de energierekening, omdat veel locaties gemeentelijk vastgoed zijn, ze dat niet zullen blijven doen.

Onder meer de VKN, sportkoepel NOC*NSF, de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) riepen begin september op tot een noodfonds naar aanleiding van de miljoenennota. De brancheorganisaties vrezen voor het voortbestaan van de sportlocaties als er geen noodhulp vanuit de overheid komt. Volgens POS dreigt dit jaar een sluiting van bijna acht kunstijsbanen en zullen ongeveer 200 van de 637 openbare zwembaden in de loop van dit jaar niet meer te exploiteren zijn.

“Voor een aantal ijsbanen zijn al energiecontracten beëindigd, van anderen eindigen ze eind dit jaar. We hebben goede hoop dat we in dezelfde compensatieregeling terechtkomen die tijdens de coronacrisis werd opgetuigd voor ijsbanen en zwembaden”, zegt VKN-voorzitter Dennis van Rijswijk.

Volgens de sportverenigingen staat het overleg gepland voor donderdag 6 oktober. Daarbij schuiven POS, NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten aan. De VKN sluit vooralsnog niet aan bij het overleg, maar doet dat later wellicht wel “als extra druk nodig is”.

Bron: Dagblad 070

error: