Atlantikwall Museum Scheveningen

De museumlocatie van de stichting is een authentiek ingerichte commandobunker.

ADRES & CONTACT


Address

Badhuisweg, 2582 JD Den Haag

GPS

52.105422043175, 4.2954598054903


OPENINGSTIJDEN

Welkom bij Atlantikwall Museum in Scheveningen.

Het Atlantikwall Museum Scheveningen stelt de overgebleven delen van de Atlantikwall open voor publiek. Het museum wordt gerund door een groep enthousiaste vrijwilligers. Gidsen geven rondleidingen in bunkers en complexen die verspreid zijn over Scheveningen. Zo is er een volledig uitgeruste commandobunker en een manschappenbunker die je meevoeren naar het oorlogsverleden van Scheveningen.

De Atlantikwall was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie van het Duitse leger, één van de grootste bouwwerken van de 20e eeuw. De Atlantikwall werd gebouwd tussen 1942 en 1945 en liep van Noorwegen tot aan Zuid-Frankrijk. Ook in Scheveningen en Den Haag zijn er tientallen bunkers ontdekt die dienden ter verdediging van het Duitse Rijk.

Na de oorlog was het de bedoeling dat zoveel mogelijk verdedigingswerken werden vernietigd. De overheid gaf alleen subsidie voor het opruimen als de bunkers niet in de weg stonden. Sommige bunkers werden hergebruikt als opslag, voor de padvinderij of voor het kweken van champignons. Er zijn dan ook in natuurgebieden in Nederland nog veel bunkers overeind gebleven.

De museumlocatie van de stichting is een authentiek ingerichte commandobunker. Ook zijn er originele historische oorlogsvoorwerpen van Duitse, Britse, Canadese en Amerikaanse strijdkrachten tentoongesteld in deze bunker. Ernaast ligt de manschappenbunker aan de Badhuisweg. Deze heeft twee vertrekken, waarvan één met uitsluitend niet-gerestaureerde voorwerpen. In de andere ruimte is er een expositie met foto’s, kunst en historische voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

Eenmaal per jaar is het Nationale Bunkerdag. Op die dag zijn alle negentig van de overgebleven bunkers aan de Nederlandse kust open voor publiek. Op alle locaties zijn er vrijwilligers die iets kunnen vertellen over de geschiedenis van de plek. Ook zijn er exposities, filmvertoningen en theatervoorstellingen op die dag. Er wordt aangeraden stevige schoenen te dragen en een zaklamp mee te nemen….

LOCATIE OP KAART

CONTACT EIGENAAR

error: