Kentekencamera’s scanden ook gezichten van automobilisten

Politiecamera’s langs de Nederlandse autowegen hebben de afgelopen vijf jaar automobilisten en bijrijders gefotografeerd, terwijl de wettelijke basis hiervoor ontbrak. De foto’s zijn onder meer gebruikt voor opsporingsdoeleinden en strafrechtelijke onderzoeken, blijkt volgens NRC uit een intern politiebericht dat is ingezien.

Het gaat om camera’s die onderdeel zijn van het Automatic Number Plate Recognition (ANPR), een systeem van in totaal driehonderd camera’s. De camera’s hangen langs snelwegen en provinciale wegen en controleren de kentekens van langsrijdende voertuigen. Zo kan een automobilist die een boete heeft openstaan door een motoragent van de snelweg worden geplukt. Circa een vijfde van de ANPR-apparaten bestaat uit geavanceerde camera’s die scherpere foto’s maken en naast het nummerbord ook de inzittenden kunnen vastleggen. Dit terwijl ANPR-camera’s bedoeld zijn voor “kentekenherkenning en er meestal geen juridische grondslag is om ook personen herkenbaar in beeld te brengen”, volgens het interne politiebericht.

De politie heeft het gebruik van de camera’s voor opsporing en inlichtingen sinds 1 juni dit jaar stilgelegd en het OM heeft een onderzoek ingesteld. Het OM zegt “in afwachting van het onderzoek” de foto’s voorlopig niet meer te gebruiken voor “strafrechtelijke doeleinden”.

Bron: Dagblad 070

error: