KNRM doet test met drone voor detectie drenkelingen

KNRM doet test met drone voor detectie drenkelingen

Aan de kust van Scheveningen is dinsdag bij wijze van test een drone ingezet voor de opsporing van drenkelingen. Het onbemande luchtvaartuig fungeert als een extra paar ogen bij reddingsoperaties, om daarmee de kans op succes te vergroten. Ook zouden drones voor surveillance op het water kunnen worden ingezet.

De drone was dinsdag voorzien van een camera die hoge resolutiebeelden maakt en van een warmtebeeldcamera die lichaamswarmte kan detecteren. Vanuit een speciale commandowagen werd de reddingsactie gecoördineerd en de drone bestuurd. Beelden van de drone werden real time via 5G gedeeld met de uitgevaren reddingsboot van de KNRM. Met behulp van beelden en gps-informatie zette de boot koers richting de drenkelingen.

De KNRM noemt de drones van meerwaarde en kijkt nieuwsgierig vooruit. “Deze test is onderdeel van ons onderzoek naar de inzet van drones voor de maritieme Search and Rescue (SAR). Op basis van verzamelde informatie beslissen we hoe we drones gaan inzetten: met welke drone gaan we vliegen, welke sensoren gebruiken we, waar stuur je de beelden naartoe?”, zegt woordvoerder Jeroen Kodde. Behalve detectie zouden drones ook kunnen worden ingezet voor surveillance op het water, voorziet de KNRM.

De proef is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), TNO en KPN. Het was de eerste test met een drone waarbij de KNRM gebruikmaakte van een 5G-verbinding. Aan de hand van de verzamelde beelden wil TNO software ontwikkelen waarmee mensen in nood automatisch worden opgespoord. De proef werd ondersteund door dronebedrijven Skytools en Delft Dynamics.

Beeld: Skytools

Bron: De Scheveninger

error: