Mei, een maand om bij stil te staan

Voor veel Scheveningers is de maand mei al jaren een maand om te herdenken. Aan het begin van de maand wordt stil gestaan bij de verschrikkingen die plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog en aan het eind van de maand zijn het de gebleven vissers, die worden herdacht. Daar is sinds vorig jaar een nieuw moment van bezinning bijgekomen. Het surfdrama op 11 mei 2020 hernieuwde het besef dat de zee niet te onderschatten is.

Evenals vorig jaar worden de traditionele herdenkingen bemoeilijkt door de coronapandemie. Voor de traditionele 4 mei herdenkingen, zoals die op het Tesselseplein, werden creatieve oplossingen bedacht om deze toch door te laten gaan. De herdenkingen werden in kleine kring gehouden en waren voor iedereen online te bekijken via een livestream.

De jaarlijkse herdenking van de op zee omgekomen Scheveningse zeelieden zal ook dit jaar niet op de traditionele wijze plaatsvinden. De gezamenlijke herdenking op 28 mei aanstaande zal niet doorgaan.
Het herdenken van zeelieden te midden van de Scheveningse bevolking neemt een belangrijke plaats in op Scheveningen en sinds 1996 wordt er jaarlijks herdacht bij het monument van De Vissersvrouw en bij ‘Het Gedenkteken’ aan de (Hoge) Scheveningseweg. “Maar het belang van herdenken van onze zeelieden die tijdens hun werk op zee het leven lieten, is niet gekoppeld aan één moment of periode. De Scheveningse zeelieden worden herdacht ‘genoemd en ongenoemd en van alle tijden’”, aldus de Vereniging Herdenk Scheveningse Zeelieden.

Het monument van De Vissersvrouw is een blijvende herinnering aan die vervlogen tijden dat Scheveningse vissers naar zee gingen en soms niet meer terug keerden. Verlies op zee draagt de hechte kustgemeenschap van Scheveningen al generaties met zich mee. De Vissersvrouw heeft helaas vorig jaar een moderne tegenhanger gekregen in de vorm van vijf geschilderde vissen op de blokken van het Noordelijk Havenhoofd. Dit monument is opgericht voor de vijf watersporters die vorig jaar op 11 mei naar zee trokken en op dramatische wijze om het leven kwamen.

Lees het volledige artikel en de terugblik op het surfdrama in De Scheveninger van deze week.

Bron: De Scheveninger

error: