Nautische boa’s in opleiding voor de kust

Wangedrag op het water wordt aangepakt. Tien gemeentelijke handhavers worden opgeleid tot nautische boa’s. Deze boa’s zijn inmiddels begonnen met hun opleiding en worden vanaf de zomer voor het eerst ingezet in het Havengebied en voor de kuststrook.

De handhavers zijn deze zomer zichtbaar aanwezig en treden handhavend op om de overlast op het water terug te dringen. Er wordt onder andere gehandhaafd op het verbod op staandwantvissen en zwemmen in de haven. Ook wordt er gelet op het kitesurfen, zodat surfers niet in elkaars vaarwater zitten.

De opleiding bestaat uit het Vaarbewijs 1, EHBO, Tactisch varen en Marifonie, een manier om te communiceren op het water. Daarnaast wordt er on the job geoefend met de boten van de havendienst waar straks mee wordt gevaren. Wethouders Anne Mulder (Scheveningen) en Hilbert Bredemeijer (Handhaving) namen vrijdagmiddag een kijkje tijdens een werkbezoek.
Bredemeijer: “Activiteiten op het water kunnen vanaf het land niet goed worden gehandhaafd. De medewerkers van de havendienst hebben geen opsporingsbevoegdheid. Ze zijn dus niet bevoegd om straf- of bestuursrechtelijk op te treden tegen overtreders. De handhavers hebben deze bevoegdheid wel en zijn hier ook voor opgeleid. Door een goede samenwerking tussen de havendienst en de handhavingsorganisatie kunnen we dus optreden om overlast aan te pakken.” Mulder vult aan: “We zetten alles op alles voor een mooie zomer op Scheveningen. Dus overlast pakken we aan: op het strand, op de boulevard en op het water. De nautische boa’s gaan echt verschil maken.”

De boa’s doen nu al ervaring op, maar de boot wordt op dit moment bestuurd door de havendienst. Na afronding van de volledige opleiding varen de boa’s zelf uit.

Bron: De Scheveninger

error: