Nieuw fonds voor Haagse duurzaamheidsinitiatieven

De gemeente Den Haag start met het Lokale Initiatievenfonds voor Schone Energie (LISE). Met het geld uit dit fonds kunnen de voorbereidingskosten van plannen voor verduurzaming worden bekostigd.

Veel bewoners, lokale ondernemers, verenigingen en Verenigingen van Eigenaren willen duurzamer leven en overstappen op schone energie. Ze hebben daar goede ideeën voor en hoewel die plannenmakerij tot veel enthousiasme leidt blijft het vaak daarbij. Veel duurzame wijkinitiatieven komen maar moeilijk uit de startblokken omdat ze het zelf niet in één keer kunnen betalen en fondsen en banken het risico van een lening nog niet aandurven.

Daarom gaat het Lokale Initiatievenfonds nu van start. Na een eerdere pilot wordt de financiering nu structureel. Met het geld kunnen de voorbereidingskosten van plannen in Haagse wijken en buurten voor verduurzaming worden bekostigd zodat initiatiefnemers na verdere ontwikkeling wel succesvol een beroep kunnen doen op financiering door fondsen en de markt.

“Zo doorbreken we de impasse op wijkniveau die ontstaat voor mensen met interessante werkbare duurzame plannen, die te groot zijn om zelf te financieren en nog niet ver genoeg zijn om te voldoen aan de eisen die door fondsen of banken worden gesteld”, zegt wethouder Liesbeth van Tongeren van Duurzaamheid.

“Alle stappen, klein en groot, zijn van belang in onze route naar een duurzaam klimaatneutraal Den Haag. Daarom is er nu steun in de rug voor de mensen die energietransitie benaderen als een oplosbaar probleem en die gewoon aan de slag willen, dicht bij huis.”

Voor het eerste jaar zit er ongeveer 400.000 euro in het fonds en daarmee kunnen ongeveer 25 nieuwe initiatieven met voorfinanciering ondersteund worden. Als het fonds bewezen effectief is, kan het uiteindelijk beschikken over drie miljoen euro.

Bron: Dagblad 070

error: