OM roept getuigen op in ‘kopschopzaak’ Mallorca

Hoofdofficier Rutger Jeuken van het parket Midden-Nederland vraagt mensen die beelden of getuigenverklaringen hebben van het geweldsincident op Mallorca, zich te melden bij de politie. In het tv-programma Op1 zei hij vrijdag dat justitie liefst zoveel mogelijk materiaal tot zijn beschikking heeft. “We hebben vandaag ook weer vier mensen die zich als getuige hebben gemeld. Dus als er mensen zijn die beelden hebben of zelf dingen hebben waargenomen: meld je bij de politie. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen.”

Vorige week zondag kwam op het Spaanse eiland een 27-jarige man uit Waddinxveen door mishandeling om het leven. In het uitgaansgebied van Palma ging een groep Nederlandse jongeren voorbijgangers te lijf, onder wie de Waddinxvener, die tegen zijn hoofd werd geschopt. Hij overleed later aan zijn verwondingen. De vermeende daders vertrokken spoorslags naar Nederland.

Volgens Spaanse media heeft de lokale politie acht verdachten geïdentificeerd, jongens tussen de 18 en 20 jaar uit Hilversum en Bussum. De Spaanse justitie heeft het Openbaar Ministerie Midden-Nederland dinsdag gevraagd de zaak over te nemen. Volgens Jeuken is dat een gebruikelijke gang van zaken als zowel slachtoffer als vermoedelijke dader(s) uit hetzelfde land komen. Het OM zegt nog enige tijd nodig te hebben om stukken uit Spanje te vertalen en tot verdenkingen te komen.

Website GeenStijl zette woensdag de namen van de vermeende dadergroep online, volgens voorman Bart Nijman op BNR uit “een breder gevoel van chagrijn dat deze jongens gewoon vrij lopen terwijl het OM precies weet wie het zijn en wie er bij die groep horen.” Donderdag riep het OM op om te stoppen met deze “kwalijke digitale heksenjacht”, onder meer omdat die kan leiden tot strafvermindering voor de verdachten.

In Op1 noemde Jeuken de publicatie van GeenStijl en ook de reacties daarop van volgers “te zot voor woorden. Wat we op die site hebben gezien met aannames die mensen doen en halve acties die al ondernomen worden, foto’s die worden gezocht, adressen worden gezocht, namen worden gezocht. Mensen weten echt niet wat de zaak inhoudt. Daar zijn we zeker boos over.”

Bron: Dagblad 070

error: