OMT-lid: registreren vaccinatie zorgmedewerkers is handig

Het zou handig zijn als de arbodiensten van zorginstellingen mogen bijhouden welke medewerkers tegen corona zijn gevaccineerd, vindt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Hij zegt dat in reactie op berichtgeving van de NOS.

“Het zou het werk een stuk makkelijker maken als je weet wie er wel en niet gevaccineerd is”, aldus Voss. “Als een zorgmedewerker mogelijk besmet is met corona dan moet hij of zij naar huis. Dat kost je dus handen aan het bed en dat is zonde, want een gevaccineerde medewerker kan een test doen en tot de uitslag met mondmasker op doorwerken.” Voss is ook lid van het Outbreak Management Team (OMT), maar benadrukt dat hij op persoonlijke titel spreekt.

Het is niet zo dat ongevaccineerde medewerkers een gevaar vormen voor patiënten, stelt Voss. “Dat is onzin. Wij kunnen gewoon permanent beschermende kleding en maskers blijven dragen en thuisblijven bij een mogelijke besmetting. Maar als we weten wie er wel en niet geprikt is kan dat uitval van personeel schelen.”

Ook de branchevereniging voor de ouderenzorg, ActiZ, wil graag meer zicht op de vaccinatiegraad op de locaties. “Het is voor ons niet van belang om van elke individuele medewerker te weten of ze ingeënt zijn. Maar we willen het wel graag per locatie weten, zodat we gerichter maatregelen kunnen nemen. Nu vermoeden we dat de vaccinatiegraad vrij hoog is, maar we weten niet precies hoe hoog”, zegt een woordvoerder.

De koepel ziet daarin een rol voor de bedrijfsartsen. Die mogen nu al aan werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn en een totaalbeeld delen met de werkgever. Wat ActiZ betreft, zouden de bedrijfsartsen bijvoorbeeld toegang kunnen krijgen tot een registratiesysteem. “Dan kunnen ze een grotere signalerende rol spelen dan nu. Je zou moeten uitzoeken hoe dat qua privacy werkt.”

Beroepsvereniging V&VN is “geen voorstander van een vaccinatie-registratieplicht voor zorgprofessionals”. Voorzitter Bianca Buurman noemt het “een paardenmiddel. Je offert er heel veel privacy mee op en krijgt er weinig tot niets voor terug. Bijna alle verpleegkundigen en verzorgenden hebben de afgelopen maanden immers een keuze gemaakt voor een prik.”

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is met de koepelorganisaties in gesprek, laat zijn ministerie weten. De minister komt in zijn volgende brief op die overleggen terug. De brief wordt half september verwacht. Tot die tijd kunnen werkgevers wel met medewerkers in gesprek. Afgesproken kan bijvoorbeeld worden dat ze elders aan het werk gaan of beschermingsmiddelen gebruiken.

Bron: Dagblad 070

error: