Ondanks pijnlijke nederlaag bloemen en applaus voor Klaver

Ondanks de pijnlijke nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen mocht GroenLinks-leider Jesse Klaver donderdag bloemen en applaus in ontvangst nemen van zijn fractie. Hij noemde de halvering van het aantal zetels van zijn partij “heel heftig”, maar wil wel door als partijleider. “Omdat de missie van GroenLinks urgenter is dan ooit en omdat ik daar graag met de partij mee doorga.”

Klaver, die zich op de verkiezingsavond ook al strijdbaar had getoond, benadrukt wel dat uiteindelijk de fractie beslist of hij kan aanblijven. Van de huidige veertien Kamerleden nemen er acht noodgedwongen afscheid. GroenLinks krijgt volgens een voorlopige prognose zeven zetels, waarvan er op basis van de kieslijst één wordt ingenomen door een nieuwkomer.

Niet alleen GroenLinks maar ook de SP heeft fors verloren, en bij de PvdA is het gehoopte herstel na de historische verkiezingsnederlaag van 2017 uitgebleven. Klaver vindt de electorale dreun voor de linkse oppositie “heel verontrustend”, omdat volgens hem “meer dan ooit progressieve politiek nodig is in Nederland”.

Bron: Dagblad 070

error: