‘Ook ongedocumenteerden hebben recht op QR-code’

Mensen zonder burgerservicenummer kunnen in Den Haag nu geen coronatoegangsbewijs krijgen, ook al zijn zij gevaccineerd, genezen of getest. Hiermee worden volgens de Partij van de Arbeid mensenrechten geschonden.

Samen met de ChristenUnie/SGP en de Haagse Stadspartij roept de PvdA daarom wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg en Volksgezondheid op om het mogelijk te maken ook mensen zonder BSN een coronatoegangsbewijs te geven.

De GGD Haaglanden geeft nu alleen een QR-code als iemand een burgerservicenummer heeft, maar ongedocumenteerden, expats en internationale studenten hebben die (vaak) niet en kunnen zo ook geen QR-code krijgen. “Onbestaanbaar”, vindt gemeenteraadslid Judith Klokkenberg van de ChristenUnie/SGP dit. “Mensen die zich laten vaccineren, negatief getest worden of genezen zijn van corona krijgen zo niet het coronatoegangsbewijs waar ze recht op hebben.”

Raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij sluit zich hierbij aan. “Ik vind dat iedereen die gevaccineerd is een QR-code moet kunnen krijgen, zodat we niemand uitsluiten van de samenleving.”

“Nu de QR-code op steeds meer plekken gecheckt wordt, is dit extra relevant,” zegt PvdA-raadslid Janneke Holman. “In Utrecht hebben we gezien dat een QR-code geven aan mensen zonder BSN gewoon kan.” De GGD Utrecht gebruikt daarvoor het ‘Hulpverleners Kunnen Verklaringen Invoeren’-portaal (HVKI-portaal). “Wij zien geen reden om dat niet ook in Den Haag te gebruiken,” aldus de raadsleden. Daarom zullen de fracties 25 november een motie indienen om dit in Den Haag te regelen.

Bron: Dagblad 070

error: