Oranje heeft tegen Noren gelijkspel nodig voor ticket WK

Het Nederlands elftal weet waar het aan toe is als het om 20.45 uur in een lege Kuip aan de aftrap verschijnt voor het beslissende duel met Noorwegen in de WK-kwalificatie. Een gelijkspel volstaat voor een ticket voor het WK van eind volgend jaar in Qatar, tenzij Turkije met veertien treffers verschil tegen Montenegro wint.

Louis van Gaal zit met een gebroken heup op de bank, na een valpartij op zondag op zijn fiets. De 70-jarige bondscoach wil zijn ploeg niet in de steek laten, zo vertelde hij geëmotioneerd. “Iedere beweging doet pijn, daarom zit ik in een rolstoel. Maar de jongens en de stafleden willen graag dat ik blijf. Dan moet ik blijven.”

Als Nederland verliest van de Noren en Turkije wint van Montenegro, dan gaat Van Gaal de geschiedenis in als bondscoach die de nationale ploeg tot twee keer toe niet naar een WK heeft kunnen leiden. Maar de Amsterdammer heeft alle vertrouwen in een goede afloop. “Want wij zijn beter dan Noorwegen”, zei hij.

Van Gaal zal nog wel een beslissing moet nemen wie tegen de Noren het Nederlandse doel verdedigt. Eerste keus Justin Bijlow haakte maandagavond laat af. Volgens de KNVB is de keeper van Feyenoord niet fit genoeg. Van Gaal heeft Tim Krul (Norwich City) aan zijn selectie toegevoegd. Mark Flekken (SC Freiburg) en Jasper Cillessen (Valencia) zijn de andere keepers in de selectie.

Matthijs de Ligt vervangt zeer waarschijnlijk de geblesseerde Stefan de Vrij bij Oranje. Noorwegen mist de gekwetste topscorer en sterspeler Erling Haaland.

Bron: Dagblad 070

error: