Oranje onder hoogspanning naar lege Kuip voor finale

Onder hoogspanning verschijnt het Nederlands elftal dinsdag in een lege Kuip aan de aftrap voor het allesbeslissende thuisduel met Noorwegen in de WK-kwalificatie. Een gelijkspel volstaat voor deelname aan de mondiale eindronde van eind volgend jaar in Qatar. Maar na een nederlaag kan alles voorbij zijn.

Bondscoach Louis van Gaal zal al zijn ervaring gebruiken om Oranje zo goed mogelijk voor te bereiden op de grote finale tegen de Noren. Zijn spelers moeten snel herstellen van een mokerslag. Na 81 minuten voetballen in Montenegro was Oranje bijna in Qatar. Vijf minuten later was alles anders, geen 0-2 maar 2-2.

Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay waren stuk voor stuk boos toen ze hun frustraties de vrije loop lieten. “Schandalig”, zei Van Dijk. “Kinderachtig”, vond De Jong. “Oliedom”, concludeerde Depay. Het zal ook Van Gaal opgevallen zijn dat ze niet dezelfde taal spraken.

Van Dijk vond het onbegrijpelijk dat Oranje bij een voorsprong van 2-0 naar voren bleef hollen. De Jong had liever gezien dat zijn ploeg de bal in de ploeg had gehouden. En Depay snapte er niets van dat ze niet eensgezind voor een derde treffer waren gegaan.

Alle ogen zullen tijdens het thuisduel met de Noren opnieuw op de spits van Barcelona zijn gericht. Oranje ontmoette in 2021 niet de beste ploegen van de wereld, maar de cijfers van Depay zijn geweldig. Hij scoorde maar liefst elf keer in de WK-kwalificatie en trof in dit kalenderjaar al zestien keer doel. Maar Depay is ook Depay, soms meer circusartiest dan balvaste spits. Hij permitteerde zich zelfs in de slotfase van het duel met Montenegro hakballetjes.

Van Gaal deelde mee in de malaise. Zijn wissels leverden allesbehalve het gewenste resultaat op, zo gaf hij ook toe. Noa Lang, Teun Koopmeiners, Steven Bergwijn en Ryan Gravenberch maakten Oranje zelfs slechter. Matthijs de Ligt moest er in de slotminuut in toen Stefan de Vrij uitviel. Van Gaal verdedigde zich door te zeggen dat enkele wissels noodzakelijk waren. Maar hadden De Jong en Georginio Wijnaldum echt nog niet even op het veld kunnen blijven?

Wat had Nederland de steun van een kolkende Kuip dinsdag goed kunnen gebruiken. Voor bondscoach en spelers is het lastig te begrijpen dat bij andere interlands wel fans welkom zijn. Maar het is niet anders. Een gelijkspel tegen de Noren volstaat zo goed als zeker voor een ticket voor het WK, na een nederlaag is alles voorbij als de Turken tenminste van Montenegro winnen. Misschien is het een voordeel dat de Noren op een gegeven moment zonder de geblesseerde sterspeler Erling Haaland wellicht moeten aanvallen omdat ze met een gelijkspel niets opschieten.

Bron: Dagblad 070

error: