‘Overheid mag aantal bezoekers bij evenementen beperken’

De evenementenbranche heeft het kort geding tegen de overheid over de nieuwste coronamaatregelen verloren. Het kabinet mocht besluiten om bij evenementen binnen maar 75 procent van het mogelijke aantal bezoekers toe te laten, en om de feesten om middernacht af te laten lopen. De keuzes zijn “navolgbaar” en “niet onbegrijpelijk”, oordeelt de rechtbank in Den Haag.

De zaak was aangespannen door onder meer Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO. De rechtszaak werd ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers.

De branche zegt dat evenementen en concerten door capaciteitsbeperking niet rendabel zijn en daarom niet door kunnen gaan. Ze vinden ook dat bij een goed deurbeleid een verplichte sluitingstijd om middernacht niet zal bijdragen aan het bestrijden van corona. Ze wezen de rechter er bovendien op dat het organiseren van concerten een lange voorbereidingstijd vergt en het boeken van artiesten moeilijker wordt als het onzeker is of de concerten wel doorgaan.

Voor buitenevenementen gelden soepelere regels. Die mogen doorgaan zonder een maximaal aantal bezoekers, net als evenementen binnen met vaste plaatsen.

Bron: Dagblad 070

error: