Plan ‘Bomen voor Scheveningen’ gepresenteerd

Namens de werkgroep presenteerde Albert van der Zalm afgelopen week het uitgewerkte plan ‘Bomen voor Scheveningen’ aan wethouder Martijn Balster. Dit voorstel heeft in oktober de wijkbudgetcompetitie gewonnen van 49 ideeën voor een betere leefomgeving in het noordelijk deel van de badplaats.

In samenwerking met een landschapsarchitect en de gemeente zijn de afgelopen maanden alle mogelijke locaties in Scheveningen Noord geïnventariseerd. Hieruit zijn 19 opties voortgekomen, waarvan de eerste zes nog dit jaar moeten worden uitgevoerd. In januari werden al fruitbomen geplaatst als onderdeel uit van de circulaire voedselstraat.

Buurtbewoner Frank van der Vorm is aanjager van het plan en bracht de initiatiefnemers bij elkaar: “Scheveningen ligt vol met kabels en wij willen geen geld uitgeven aan het verplaatsen daarvan, maar aan meer bomen. Ook de zilte zeewind speelt een grote rol. Hoe dichter bij zee, hoe kleiner de overlevingskansen. Toch is het eerste project nabij de Gevers Deynootweg gekozen, omdat het daar wel erg kaal is. De gekozen boomsoorten zijn het meest bestand tegen de nabijheid van de zee.”

De voor dit jaar geselecteerde projecten zijn: Alkmaarse straat/hoek Gevers Deynootweg (bomen en planten), Utrechtsestraat (bomenrij), Gevers Deynootstraat (bomenrij), Enkhuizerstraat (twee rijen bomen), Groningsestraat (bomenrij en planten), Gevers Deynootweg (boom bij de Oranjeflats).

De werkgroep wil snel met de omwonenden gaan praten over de invulling van het plan en hun betrokkenheid. “Het helpt enorm als de buurt ook een beetje voor de bomen zorgt, zoals dat in de Circulaire Voedselstraat gebeurt”, aldus Van der Vorm. Elk jaar maakt de werkgroep opnieuw een selectie totdat het hele plan is gerealiseerd.

Bron: De Scheveninger

error: