PvdA wil splitsingsverbod woningen weer deels opheffen

De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil het splitsingsverbod in wijken met grote huizen opheffen om zo meer woningen voor studenten en starters te creëren. 

“Den Haag heeft te weinig studentenwoningen”, zegt fractievoorzitter Mikal Tseggai. “Vorig jaar was er al een tekort van 1.100 woningen en dat kan oplopen tot bijna 3.000 studentenwoningen in 2028.” 

Het bouwen van nieuwe studentenwoningen kost veel tijd. Daarom pleit Tseggai ervoor om het deels weer mogelijk te maken om woningen bouwkundig op te splitsen. Zo kan van één woning meerdere woningen worden gemaakt, allemaal met een eigen voordeur, badkamer, keuken en toilet.

“De eigenaar van de oorspronkelijke woning kan dan de andere units verhuren. Dat is nu verboden voor het overgrote deel van Den Haag. Omdat vooral huizen gingen splitsen in wijken die al veel inwoners hadden. Zo werden die wijken steeds minder leefbaar: bewoners kregen minder ruimte, meer afval op straat en het werd overal drukker.”

Het splitsingsverbod geldt nu ook voor wijken met grote huizen en veel voorzieningen zoals het Westbroekpark, Madestein, Willemspark, Archipelbuurt en Benoordenhout. “Daar kan de wijk het goed aan als meer woningen splitsen en er wat bewoners bijkomen. Maar het college moet wel de leefbaarheid van die wijken in de gaten houden. Als blijkt dat er veel woningen gesplitst worden, moeten er ook voorzieningen in die wijk bijkomen.”

Bron: Dagblad 070

error: