PvdD: Illegale bomenkap bestraffen met herplantplicht

De gemeente Den Haag moet mensen die zonder vergunning een boom kappen een consequente straf opleggen. Dat vindt de Partij voor de Dieren Den Haag, die daar morgen een voorstel voor indient. Daarnaast moet Den Haag een herplantplicht gaan opleggen aan overtreders, vindt de partij. ‘De gemeente kan overtreders een herplantplicht opleggen, maar doet dat nu niet. Onbegrijpelijk,’ stelt PvdD-raadslid Robin Smit (foto)

Streng en consequent
In de gemeente Utrecht krijgen illegale bomenkappers het zwaar voor de kiezen. De gemeente doet aangifte bij het OM, waaruit een boete kan rollen tot 27.000 euro. Maar de gemeente grijpt zelf ook in, door een herplantplicht op te leggen. Als de overtreder daar niet aan voldoet, volgt een dwangsom. Utrecht heeft haar strafbeleid bij illegale bomenkap vastgelegd in een beleidsregel, zodat dit consequent wordt toegepast.

Ook in Den Haag
De herplantplicht kan ook in Den Haag worden opgelegd, want die staat vermeld in de APV, legt Smit uit. De gemeente legt deze nu echter niet op en heeft de wijze van handhaving ook niet vastgelegd. ‘Zo’n vastgesteld pakket aan straffen heeft een afschrikwekkende werking,’ meent raadslid Robin Smit van de Partij voor de Dieren. ‘Wie de boetes ziet, denkt wel twee keer na voor ze de kettingzaag erbij pakken.’ Smit dient hier morgen een voorstel over in.

Bron: Dagblad 070

error: