Rutte na gesprek melkveehouder: ik kan zorgen niet wegnemen

Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag een “goed gesprek” gehad bij een melkveehouder in het Friese Koudum, maar er is “grote bezorgdheid”. Net zoals de twee gesprekken die hij eerder voerde met agrariërs elders in het land was ook dit gesprek heftig, maar de “zorgen zijn ook groot en die kan ik niet wegnemen”. Op het gesprek van vrijdag met een deel van het kabinet en boerenorganisaties wil hij niet vooruitlopen.

Rutte begrijpt de zorgen van de boeren, zegt hij. Vanuit zijn rol legt hij uit dat het kabinet bezig is met het vraagstuk van de stikstofreductie en de problematiek rondom water en fijnstof. “Het is in dit land van belang om én een sterke boerensector te hebben, maar er ook voor te zorgen dat we de natuur in stand houden. Dat zijn belangen die in een goede balans moeten komen.”

Vrijdagochtend spreken Rutte en een aantal kabinetsleden, onder leiding van Johan Remkes, met meerdere boerenorganisaties. Dat zal een gesprek worden waarbij, zo verwacht Rutte, zowel de vuisten op tafel gaan als over de inhoud wordt gesproken. “Er is een hoop irritatie.”

Verder wil hij geen enkele vraag beantwoorden. “Ik ga daar helemaal niets over zeggen. Dat gesprek wil ik een kans geven.” Rutte wil niet zeggen wat het betekent dat er “geen taboe” is, zoals hij en Remkes aan de agrariërs de afgelopen dagen hebben toegezegd.

Bron: Dagblad 070

error: