Rutte vindt ook partners Kaag en Hoekstra tegenover zich

In een ongekend debat over de chaos rond de verkenning, vindt VVD-leider Mark Rutte niet alleen de oppositiepartijen tegenover zich, maar ook zijn coalitiepartners. D66-leider Sigrid Kaag en CDA-voorman Wopke Hoekstra vinden dat Rutte duidelijkheid moet geven.

De VVD-leider moet uitleggen waarom hij niet heeft gezegd dat hij CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt met de voormalige verkenners heeft besproken. Ook wilden de partijen weten wie Rutte hier donderdagochtend al over tipte.

“Kijk toch wat u wel kan delen”, dringt Hoekstra aan in het debat. Hij vraagt een “eerlijk antwoord” over de gang van zaken van donderdagochtend. “Ik snap de gevoeligheid wel”, zei de CDA-leider, “Maar deze discussie werpt een schaduw over het vervolg van heb ik jou daar.” Hij doelt op de voortzetting van de verkenning, die voorafgaat aan de formatie van een nieuw kabinet.

Kaag stelt voor om de naam van de informant “op een vertrouwelijke manier” te delen. Ze deed wel een dringende oproep aan Rutte om dit wel te doen.

Vrijwel alle partijen keerden zich tegen Rutte in het debat. Veel oppositiepartijen denken er serieus aan een motie van wantrouwen tegen de demissionaire premier te steunen. Onder andere Geert Wilders (PVV) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) willen stoppen met het debat en meteen stemmen over het wegsturen van Rutte.

De belangrijkste vraag is of de huidige coalitiepartners van Rutte – CDA, D66 en de ChristenUnie, daar ook in mee gaan.

Bron: Dagblad 070

error: