SP: ‘Stop het ophokken van huurders’

De SP in de Haagse gemeenteraad wil dat het stadsbestuur geen toestemming geeft voor de grote hoeveelheid kleine woningen in het nieuwe bouwproject Bellevue bij Den Haag Centraal.

“Veel plannen voor hoogbouw in het centrum pakken teleurstellend uit voor woningzoekenden die niet veel te besteden hebben: de woningen zijn vaak slechts tijdelijk betaalbaar of erg klein”, zegt SP-fractievoorzitter Lesley Arp.

“Dit geldt ook voor het plan Bellevue voor een megatoren tegenover Den Haag Centraal. Als het aan de projectontwikkelaar Patrizia en woningcorporatie Staedion ligt, zal veertig procent van de woningen in deze toren kleiner zijn dan veertig vierkante meter.”

In Den Haag geldt de norm dat twintig procent van de woningen in een bouwplan kleiner mag zijn dan veertig vierkante meter. “De initiatiefnemers van het plan Bellevue lappen deze norm aan hun laars omdat de gemeente een uitzondering biedt aan bijzondere woonconcepten. Zo willen Patrizia en Staedion woningen aanbieden onder de noemers ‘urban living concept’ voor jong hoogopgeleid talent, en ‘best age living concept’ voor actieve senioren met een stedelijke levensstijl.”

‘Voor de SP klinkt dit als holle marketingprietpraat die puur is bedacht om de gemeentelijke regels te omzeilen”, zegt Arp. “Als we dit toestaan zullen andere projectontwikkelaars er ook als de kippen bij zijn om bouwprojecten te vullen met kleine hokjes, omdat dit hen handiger uitkomt. Want zolang je het een concept noemt en met wat Engelse woorden strooit, mag dat blijkbaar.”

Daarom zal de SP aankomende donderdag 7 oktober tijdens de behandeling van het plan Bellevue in de gemeenteraad erop aandringen om de norm van twintig procent kleine woningen ook voor dit project te handhaven.

Ook zal de SP voorstellen om de uitzondering om meer kleine woningen in hoogbouw toe te staan mits er sprake is van ‘bijzondere concepten’ te schrappen uit het gemeentelijke beleid. “Het feit dat er sprake is van woningnood mag natuurlijk geen excuus zijn om woningzoekenden dan maar massaal op te hokken.”

Bron: Dagblad 070

error: