Tweede Kamer steunt zoektocht Remkes naar minderheidskabinet

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de benoeming van VVD’er Johan Remkes tot informateur. Hij zal op zoek gaan naar een minderheidscoalitie.

“Maak werk van een minderheidskabinet”, zei Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Volgens Joost Eerdmans (JA21) kan een kabinet dat geen meerderheid in de Tweede Kamer heeft goed zijn voor een nieuwe bestuurscultuur. D66-voorvrouw Sigrid Kaag hoopt dat Remkes er toch nog in slaagt een meerderheidskabinet te vormen.

De Kamer debatteert dinsdag met informateur Mariëtte Hamer over haar eindverslag. Volgens haar kan er op dit moment geen meerderheidscoalitie worden gevormd en moet er een minderheidscoalitie komen die bestaat uit een “nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA”.

Ruim vijf maanden na de verkiezingen zit de formatie muurvast. VVD-leider Mark Rutte herhaalde niet met GroenLinks en PvdA samen te willen gaan onderhandelen over de vorming van nieuwe regering. Ook het CDA ziet dat niet zitten. D66 wil de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet voortzetten.

Bron: Dagblad 070

error: