Universiteiten helemaal open, desnoods met toegangstesten

De Nederlandse universiteiten vinden dat er slechts één scenario denkbaar is voor het nieuwe collegejaar, en dat is volledige opening. Ze zien niets in onderwijs op 1,5 meter afstand, en willen studenten liever niet verplichten om te testen. De vele besmettingen door de Delta-variant veranderen daar volgens de universiteiten niets aan, komt naar voren uit een rondgang van Nieuwsuur.

Het kabinet had de universiteiten gevraagd twee scenario’s voor te bereiden voor de heropening: eentje met 1,5 meter afstand, en eentje zonder. Een maand geleden zeiden veel universiteiten al dat er wat hen betreft maar een scenario is: onderwijs zonder die 1,5 meter afstand.

“We willen hoe dan ook volledig open”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). “En dat moet bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan. We willen graag redeneren vanuit hoe we dat mogelijk maken.”

Maar wat als er door de hoge besmettingscijfers toch maatregelen nodig zijn? “Wij zien ook de nieuwe werkelijkheid”, zegt Duisenberg. “Als het kabinet zegt: voer testen voor toegang in, dan zijn we niet blij, maar zullen wel meewerken.”

 

Bron: Dagblad 070

error: