Veel vaker brommers, snorfietsen en motoren gestolen

Het aantal diefstallen van motoren, bromfietsen en snorfietsen is dit jaar sterk gestegen. In de eerste zeven maanden van 2022 stalen dieven ruim een derde meer van deze tweewielers dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Verbond van Verzekeraars.

In totaal werden van januari tot en met juli 7212 brom- en snorfietsen gestolen, bijna 1900 meer dan in dezelfde periode van 2021. Bij motoren steeg het aantal diefstallen met ruim 34 procent tot 983.

Volgens André Bouwman van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) is het aantal diefstallen van brommers en snorfietsen na twee coronajaren min of meer teruggeveerd naar het gemiddelde van de afgelopen zes jaar. Anders is dat bij het aantal motordiefstallen. Ook vergeleken met de jaren voor corona zijn veel meer motoren gestolen.

Bouwman weet niet precies waarom dieven vaker brommers of motoren buitmaken. Mogelijk heeft het te maken met een gebrek aan parkeerruimte voor auto’s in grote steden, waar de dieven het vaakst toeslaan. Daardoor zijn ze mogelijk in populariteit gestegen. “Daarnaast kunnen ook de gestegen brandstofprijzen een rol spelen. Kortom, er kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van de diefstalstijging.”

 

Bron: Dagblad 070

error: