Zuid-Holland wil minder houtstook

Na een voorstel van de partij GroenLinks gaat het provinciebestuur van Zuid-Holland de gemeenten in de provincie aanschrijven met de vraag ervoor te zorgen dat inwoners minder hout gaan verstoken. 

De Provincie heeft het ‘Schone Lucht Akkoord’ al in 2020 ondertekend. “Het aanpakken van houtstook sluit goed aan bij de ambities van het akkoord en is dus een logische stap”, zegt Statenlid Robert Klumpes van GroenLinks.

“Bij houtstook komen ultrafijne stofdeeltjes en roet in de lucht. Vanuit de medische wetenschap wordt steeds meer bekend over de gevolgen van deze deeltjes op onze gezondheid. Zij kunnen long- en hartklachten en zelfs vroegtijdige dementie veroorzaken.”

Warme trui

Klumpes zegt dat door de hoge gasprijs op dit moment er een toename van de verkoop van brandhout is. “Niemand wil in de winter in de kou zitten. De open haard lijkt een goed alternatief voor verwarming vanwege de hoge gasprijzen. Maar door de gevolgen voor de luchtkwaliteit is het dat alleen niet. We zijn al jaren bezig om onze lucht schoner te krijgen. Het zou zonde zijn om dat door één strenge winter teniet te laten doen. Begin met het aantrekken van een lekkere warme trui.”

Bron: Dagblad 070

error: